/, Tűzifa tudnivalók/Így verhetik át olcsó tűzifával Ne a pénzét égesse el a kéményben!

Így verhetik át olcsó tűzifával Ne a pénzét égesse el a kéményben!

Tűzifavásárlás előtt többnyire két szempontot tartunk szem előtt. Az egyik a tűzifa ára, a másik pedig a tűzifa mennyisége. Mindenki törekszik arra, hogy a lehető legolcsóbban, a lehető legtöbb tűzfát tudja beszerezni. Ezt rengeteg ”tűzifát áruló” felismerte, és természetesen igyekeznek alkalmazkodni a vásárlói igényekhez, azaz olcsó tűzifát biztosítanak, nagy tételben.

De van egy harmadik szempont, amivel rengeteg embert vertek már át. Ez pedig nem más, mint a tűzifa minősége!

Nap, mint nap találkozunk olyan vásárlóval, aki tűzifát szeretne venni, de nem tudja, hol fogjon hozzá, hiszen a kínálat óriási, és a tűzifa árak tekintetében is elég nagy a szórás. Mindenki szeretné lehető legkisebb összegből megúszni a tűzifa beszerzését, de sok esetben ezek a jó vételnek tűnő ajánlatok valójában a legköltségesebbek.

Hogyan lehet költséges az olcsó, jó áron kapható tűzifa?

A képlet végtelenül egyszerű. Csak meg kell növelni a tűzifa súlyát, így a vásárló elégedetten távozik, hiszen baráti áron jutott hozzá a kívánt mennyiségű tűzifához. A fa súlyának növelésére pedig a bevett szokás a fellocsolás. A fa magába szívja a nedvességet, ami által nő a súlya, és máris elkészült az olcsó, jó vételnek tűnő tűzifa.

Erre pedig a gyanútlan, átvert vásárlók csak akkor jönnek rá, amikor elkezdenek fűteni a tűzifával, és azt tapasztalják, hogy a fűtésszezonra tervezett tűzifa mennyiség jóval gyorsabban fogy a kelleténél, aminek az oka a magas nedvességtartalom.

A tűzifa súlya, vagy a fűtőértéke számít Önnek?

A frissen vágott fa nedvességtartalma hozzávetőleg 120-140%. Kereskedelmi fogalomba sajnos nagyon gyakran kerülnek magas nedvességtartalmú, frissen vágott fák. Ilyen esetekben a kötött víz mellett, még a szabad víz is szinte teljes mennyiségében jelen van a fában.

Nincsen, vagy legalábbis mi nem tudunk olyan kereskedőről ma Magyarországon, akinek nem az az üzletpolitikája, hogy döntés, feldolgozás után azonnal értékesítse a tűzifáját, ez jó esetben 50-90%-os nedvességtartalmat jelent.

Ez a kereskedőknek megéri, mivel nem kell több évig fizetni a tűzifa tárolásának költségeit, valamint jóval nagyobb súlya van egy frissen vágott, nedves fának, mint egy jó minőségű, szárított tűzifának.

Frissen vágott, magas nedvességtartalmú tűzifa
Frissen vágott, magas nedvességtartalmú tűzifa

Kinek nem éri meg az elsőre jó vételnek tűnő tűzifa? Egyedül Önnek!

Hiszen miért vásárol Ön tűzifát? Hogy fűtsön vele, azaz Önnek valójában az elsődleges szempont nem a súly, vagy épp az ár kellene, legyen, hanem a tűzifa fűtőértéke. Mutatjuk, hogy mennyi fűtőértéket veszít a magas nedvességtartalmú tűzifa.

Tűzifa fűtőértéke táblázat:

• 60%-os fa nedvesség tartalom esetén a fűtőérték: 6,8 MJ/kg
• 50%-os fa nedvesség tartalom esetén a fűtőérték: 8,3 MJ/kg
• 40%-os fa nedvesség tartalom esetén a fűtőérték: 10,4 MJ/kg
• 30%-os fa nedvesség tartalom esetén a fűtőérték: 12,2 MJ/kg
• 20%-os fa nedvesség tartalom esetén a fűtőérték: 14,4 MJ/kg
• 15%-os fa nedvesség tartalom esetén a fűtőérték: 15,6 MJ/kg
• 10%-os fa nedvesség tartalom esetén a fűtőérték: 18 MJ/kg

Jó minőségű, magas fűtőértékű szárított tűzifa
Jó minőségű, magas fűtőértékű szárított tűzifa

Jól látható, hogy a nedves tűzifa feleannyi fűtőértékkel sem rendelkezik, mint egy minőségi, szárított tűzifa.

Röviden: A magas nedvességtartalmú tűzifa elégetése során rengeteg energia vész kárba a fában lévő víz elpárologtatására. Ez nem csak a fűtőértéket rontja nagymértékben, de sokkal jobban szennyezi a környezetet, és tönkre is teheti a kandallót, kályhát!

Ne hagyja, hogy átverjék, vásároljon biztos forrásból tűzifát!

Mint ahogy weboldalunkon, több helyen is olvasható, nálunk kizárólag szárított tűzifát vásárolhat. De hogyan is készül a szárított tűzifa?

Mikor felvásároljuk a rönköket, azt kevés pihentetést követően feldolgozzuk, voltaképpen feldaraboljuk, és felhasítjuk. Ezt követően egy legalább 2 éves zárt, szellőztetett csarnokban tároljuk, majd a legalább 2 évet pihentetett szárított fa kerül értékesítésre.

Nálunk kapható tűzifának legfeljebb 25-30%-os nedvességtartalma van, ez az úgynevezett rosttelítettségi állapot, mikor a könnyen távozó szabad víz már eltávozott a fából. Sok esetben akár légszáraz, azaz 12-15%-os nedvességtartalmú fa is fellelhető nálunk, mivel csarnokainkban a nyári hőmérséklet akár az 50 fokot is meghaladja.

Képzeljék el mennyi vizet veszít a tűzifa száradása során, amit 24-36 hónapból 12-18 hónapon át szinte fűtenek, és mindig szárazon tartják.

Hogyan biztosítható, hogy szárított tűzifával fűthessen?

Akinek van lehetősége a tűzifa vásárlást követően legalább 1-2 évig zárt, száraz, de egyben jól szellőző helyen tárolni a fát, szintén elérheti a 30% alatti nedvességtartalmat.

Amennyiben nincs erre lehetősége, akkor alaposan nézzen körül, mielőtt tűzifát vásárolna, mert könnyen meglehet, hogy a 10-20%-kal drágább tűzifával, sokkal jobban jár.

Az árainkon jól látható, hogy nem nálunk kapható a legolcsóbb tűzifa, viszont az garantáljuk, hogy nálunk kapható a legjobb ár-érték arányú, magas fűtőértékű, szárított tűzifa.

Ideális tűzifa tárolás a szárítás során
Ideális tűzifa tárolás a szárítás során

Mindenkinek saját döntése, hogy vizet, vagy fát akar vásárolni!

Mindenesetre mindenkinek csak azt tudjuk tanácsolni, hogy tűzifát köbméterben és ne súlyban vegyen, vagy néhány évig pihentetett fát vásároljon, vagy ha nem, akkor pihentesse 1-2 évig, hiszen egy 60%-os nedvességtartalom esetén a fűtőérték csupán 6,8 MJ/kg.

Ez esetben a pénzét csak a kéményen égeti el!

Szárított konyhakész tűzifa árak, valamint tűzifa szállítási költségek bővebben.

Tovább az árakra
By |2019-08-13T09:42:17+00:00augusztus 13th, 2019|Egyéb, Tűzifa tudnivalók| Így verhetik át olcsó tűzifával Ne a pénzét égesse el a kéményben! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

About the Author: